Szkoły
z regionu pomorskiego były licznie reprezentowane w
finałowych rozgrywkach III Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Literacka Kuchnia”. Odbył się on w czwartek 27 października
2016 w Zespole Gastronomiczno-Hotelarskim w Gdańsku przy al.
Legionów w Gdańsku Wrzeszczu, z udziałem 22 dwuosobowych reprezentacji.
Po
wnikliwych ocenach przez 27-osobowe jury, w
deserach
wygrali reprezentanci Zespołu
Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z
Rumi. Trzecie miejsce w deserach zajęły reprezentantki Zespołu
Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska.
III
miejsce za literackość przypadło Jakubowi Radziwiłowicz
i Klaudii Pek, występującym
pod opieką Elżbiety Soroka z Zespołu Szkół
Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska.
Należy
też docenić trud pozostałych uczestników ogólnopolskiego
konkursu kulinarnego z innych szkół województwa pomorskiego.
Zaskoczyli
jurorów i obserwatorów, przygotowaną w okresie dwóch godzin pracy,
konkursową zakąską uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 z
Kościerzyny - Maciej Duzowski i Aleksander Kopras,
opiekun - Tomasz Grzegorzewski.
Zakąska, to - krokiet z koziego sera i paluszków surimi /ziołowa
kruszonka/, sos rakowy i rak w całej okazałości. Do
stworzenia tego dzieła natchnieniem była literatura „Pana
Tadeusza” Adama Mickiewicza..
Deser
kościerski, to - sernik cynamonowo–miodowy z sosem malinowym oraz świeżymi
owocami. Literatura
- Sharon Owens „Herbaciarnia pod Morwami”.
27-osobowe jury oceniło tez prace uczniów Zespołu
Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. Księcia Sambora II z
Tczewa - Marzena Pawłowska i Kinga Rutkowska, opiekun
Justyna Deja.
Zakąska
szkoły z Tczewa, to - tatar z łososia po japońsku. Literatura - Magdalena
Tomaszewska-Bolałek, „Tradycje
kulinarne Japonii”
Deser
tczewianek - czekoladowa fantazja. Literatura - Roald Dahl „Charlie
i fabryka czekolady”.
Zespół
Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z Rusocina -
Aurelia Witek i Magdalena Puźniak (na powyższym zdjęciu), opiekun - Joanna
Pielecka.
Obie
reprezentantki szkoły z Rusocina, do obu dań jako literaturą
posłużyły się książką Jostein Gaarde, pt. „Dziewczyna
z Pomarańczami”.
Zakąska
uczennic z Rusocina, to - terrina z królika z flambirowanymi pomarańczami oraz złotą
wątróbką dzika w orzechach nerkowca.
Deser
Rusocina - aromatyczny imbirowy creme brulee z czekoladą chili i skórką
pomarańczy oraz naturalna galaretka pomarańczowa.
Jako
nasz bliski wschodni sąsiad, uczestniczyli też uczniowie Zespołu Szkół
Gospodarczych z Elbląga - Monika Rożko i Krzysztof
Orzechowski, opiekun Marta Gołębiowska.
Zakąska
uczniów z Elbląga - tatar al'a Kapryśny Hobbit. Literatura - Tolkien John Ronald
Reuel, Dwie wieże „Władca
Pierścieni”.
Deser
elblążan, to - placuszki na jesienną chandrę. Literatura - Astrid Lindgren
„Dzieci z Bullerbyn”.
Zdjęcia:
Włodzimierz Amerski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz