wtorek, 23 lipca 2019
Wielkie żarcie na Oblężeniu Malborka
Golonki, grilowane szaszłyki, kiełbasy i kapusta, były głównymi daniami serwowanymi dla licznych gości uczestniczących w wielkiej imprezie plenerowej Oblężenie Malborka 19-21 lipca 2019.
Na rożnach podpiekały się też ziemniaki, kaszanka i kawałki zapeklowanego mięsiwa, które też miało wielu konsumentów.
Namioty rycerskie rozstawione nad Nogatem, jak i przy Baszcie Maślankowej, to było miejsce, w którym bractwa rycerskie i organizacje odtwórstwa historycznego grupowały się przed bitwą i ukazywały turystom zwyczaje codziennego życia w czasach średniowiecznych.
Można tu było zobaczyć przygotowywanie w stalowych kociołkach posiłków nad paleniskami,
W jednym z takich stalowych kociołków, nad paleniskiem dusiła się posiekana kapusta.
Spore zainteresowanie turystów wzbudzał prosiak również pieczony nad żarem z ognia.
Podczas turystycznego oblężenia terenów wokół zamku krzyżackiego w Malborku, na gastronomicznych stoiskach przeważały pieczone na rożnie kiełbaski.
Z kiełbasianej oferty jak i pajd chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem, korzystali też zgłodniali rekonstruktorzy średniowiecznych obyczajów.
Niektórzy, co wybredniejsi rekonstruktorzy średniowieczni, tak dla siebie jak i dla swoich gości, w stalowych kociołkach piekli sporej wielkości porcje z kurczaka.
Problemy z zaspokojeniem głodu mały osoby, które nie spożywają mięsa, oferowanego głównie podczas Oblężenia Malborka 2019.
Co do zjedzenia czegoś lekkiego, udało mi się nabyć danie dietetyczne w jednym z kilku rozstawionych futraków. Z ich oferty skorzystało wielu turystów, konsumując kulturalnie przy rozstawionych stołach z ławkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz