środa, 30 października 2019

Bezglutenowe Atelier Smaku


Roksana Jakusz z Trąbek Wielkich okazała się być najodważniejszą uczestniczką warsztatów bezglutenowej kuchni wegańskiej z Atelier Smaku Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Jako jedyna poprosiła o wspólne pamiątkowe zdjęcie podczas VI Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Literacka Kuchnia, który odbył się 29 października 2019, już tradycyjnie w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku Wrzeszczu przy alei Legionów 7.
Jola Słoma i Mirek Trymbulak z gdyńskiego Atelier Smaku podczas kulinarnych warsztatów, wspólnie z uczennicami i uczniami ZSGH przygotowali kilka potraw wegańskich.
Jako pierwsze przyrządzono i podano gościom do posmakowania bliny z kotletami sojowymi, polane sosem chrzanowym i majonezem wiśniowym. Nieźle się nabrałem, bo jedząc to danie wyraźnie w smaku wyczuwałem mięsne kotleciki, chociaż – jak się okazało - były one sojowe. 
Jola Słoma i Mirek Trymbulak, którego znam od dzieciństwa, bo był moim sąsiadem we Wrzeszczu, tłumaczyli uczestnikom swoich warsztatów bezglutenowej kuchni wegańskiej, że są projektantami mody, którzy z pasji do gotowania uczynili styl życia, tworząc książki kucharskie oraz program kulinarny Atelier Smaku.
Przyznaję się do tego, że o dokładkę tego pomarańczowego sosu z dyni połączonej z pomarańczami poprosiłem kilka razy do placka bezglutenowego.
Ten pomarańczowy sos doskonale bowiem się nadawał do przygotowanych i upieczonych jako drugie danie wegańskie przez Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka placków bezglutenowych. Jola Słoma zapewniała, że skład ich potraw dobierają z wielką dbałością o zdrowie, natomiast ich smak komponują z myślą o osobach, które nie lubią wyrzeczeń, a jedzenie jest dla nich przyjemnością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz