czwartek, 31 października 2019
Łosoś jurajski na pokazie ryb w Gdańsku
Takie kulinarne arcydzieło zostało zaprezentowane podczas pokazu ryby na talerzu, które przygotował Andrzej Wielgosiński, szef kuchni Novotel Gdańsk Marina, w ramach VI Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Literacka Kuchnia Gdańsk 2019.
Andrzej Wielgosiński, szef kuchni Novotel Gdańsk Marina do swojego pokazu użył dwóch gatunków ryb, pstrąga i łososia.
Pokaz ryby na talerzu, to jest pstrąga w artystycznym wydaniu wzbudził duże zainteresowanie osób zawodowo związanych z kulinariami.
Kolejnym daniem w ramach pokazu, którego sponsorem był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, to zupa rybna przygotowana przez Andrzeja Wielgosińskiego, szefa kuchni Novotel Gdańsk Marina. Zupa rybna z kawałkami pstrąga i warzywami, to było coś pysznego.
Na koniec pokazu ryby na talerzu, Andrzej Wielgosiński, szef kuchni Novotel Gdańsk Marina, przygotował pieczonego łososia, pochodzącego z istniejącej od trzech lat hodowli Jurassic Salmon w Janowie pod Karnicami, w województwie zachodniopomorskim.
Z dumą pozował do zdjęć Andrzej Wielgosiński, szef kuchni Novotel Gdańsk Marina, który na koniec swojego pokazu przygotował pieczonego łososia. Przez większość czasu łososie z Janowa żyją w wodzie geotermalnej, której wiek jest szacowany na 150 mln lat. Stąd nazwa ryb i spółki Jurassic Salmoni.
Tak wyglądał z bliska łosoś przyrządzony przez Andrzeja Wielgosińskiego, szefa kuchni Novotel Gdańsk Marina. Porcją podzieliłem się z koleżanką dziennikarką i oboje zjedliśmy rybę ze smakiem. To łosoś jurajski, bo żyjący w wodzie z okresu jury. Pokazy ryby na talerzu swoimi smartfonami sfilmowały uczennice Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku Wrzeszczu przy alei Legionów 7, w której odbył się VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz