wtorek, 29 października 2019

VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Gdańsk 2019


VI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia odbył się we wtorek 29 października 2019 już tradycyjnie w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku Wrzeszczu przy alei Legionów 7.
W zmaganiach wzięły udział dwuosobowe zespoły z 15 szkół z całej Polski.
Inspirując się literackimi opisami potraw, przygotowali zakąskę i deser oraz prezentację potraw.
Grand Prix-nagroda ufundowana przez Macieja Dobrzynieckiego Prezydenta Polskiej Akademii Gastronomii ZESPÓŁ SZKÓŁ GASTRONOMICZNO-HOTELARSKICH W GDAŃSKU KINGA PIOTROWSKA, BARTEK KRAJEWSKI.. Maria Konopnicka, Mendel Gdański - Gołąbek z konfitowanym udkiem z kaczki, kwaśne jabłko, kiszony burak, wywar umami, prażone płatki drożdży, liście wasabi.
Józef Weyssehoff, Soból i Panna - Kruche orzechowe ciastko z kremem cydrowym.
Nagrody ufundowane przez Grupę Dobry Hotel Leszek Mieczkowski i Miasto Gdańsk. I miejsce za zakąskę ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO Z POZNANIA, JAKUB KUŹMA JAKUB NOWINKA. Stanisław Wyspiański, Wesele - Maczanka po krakowsku z puree z dyni piklami na podpłomyku.
II miejsce za zakąskę NIEPUBLICZNA SZKOŁA RZEMIOSŁA IM. ŚW. JÓZEFA W WEJHEROWIE, ADRIAN MAKSYMIUK, NORBERT BIAŁK. Henryk Sienkiewicz, Krzyżacy - Comber z jelenia podany z sosem i grzybami.
III miejscem za zakąskę ZESPÓŁ SZKÓŁ GOSPODARCZYCH W ELBLĄGU, PAULINA ANTONIEWICZ, MACIEJ ZALEWSKI. Ana Veloso, Zapach kwiatów kawy - Pierś z kaczki / chips z topinamburu / sos na bazie piwa kawowego / puree z topinamburu / wiśnie.
I miejsce za deser TECHNIKUM NR 3 PRZY ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH W GIŻYCKU. George R. R. Martin, Gra o Tron - Nawałnica mieczy - Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym.
II miejsce za deser ZESPÓŁ SZKÓŁ IM. GEN. DEZYDEREGO CHŁAPOWSKIEGO W BOLECHOWIE TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Z MUROWANEJ GOŚLINY, MARIKA BŁAŻYŃSKA, NATALIA MISZCZUK. Julian Tuwim, Rwanie bzu  - Bez czy …z.
III miejsce deser Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika w Świdnicy, MAŁGORZATA MUSIAŁ KACPER MIKOSZ. Sarah Addison Allen, Magiczny Ogród - Makaroniki z kremem cytrynowym i malinowym na bazie ganache z białej i mlecznej czekolady.
I miejsce literackość TECHNIKUM NR 3 PRZY ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH W GIŻYCKU, NATALIA WIKTORIA TYLICKA, ANNA ŻOŁONDEK. Marcel Proust, W stronę Swanna - Indyk faszerowany owocami leśnymi owinięty w boczku z sosem orzechowym. George R. R. Martin, Gra o Tron - Nawałnica mieczy Ciasto cytrynowe z bezą włoską, żelem balsamicznym i dżemem jabłkowym
II miejsce literackość ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1 IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA Z KOSZALINA SANDRA MATUSZAK, SZYMON NABEREŹNY, Alexander Steffensmeier, Krowa Matylda nie może zasnąć - Święta krowa,
Jan Paradowski, Mitologia Jabłko niezgody.
III miejsce literackość oraz Nagroda design w gastronomii ZESPÓŁ SZKÓŁ AGROBIZNESU W CZŁUCHOWIE, WIKTORIA PRZYBYSZ KATARZYNA MALECKA. Jan Andrzej Morsztyn, Do trupa, W blasku krwistej świecy.
Jan Kasprowicz, Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach - Zatopiony kwiat dzikiej róży.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz