sobota, 30 marca 2019

Cukiernicza podróż do Szanghaju


Kulinarną podróż do Chin zafundował Łukasz Wysocki, prezes Zarządu Gdańskiej Organizacji Turystycznej, ponad 400 uczestnikom jubileuszowej X edycji konferencji pn. Nowe Trendy w Turystyce, która odbyła się 29 marca 2019 w Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku. Osobiście pokroił dużym cukierniczym nożem sporych rozmiarów tort przygotowany przez cukiernię UMAM Petisserie. Do konsumpcji tortowych porcji chyba celowo zabrakło łyżeczek.
Zamiast łyżeczek, do użycia były jedynie drewniane mieszadełka, ale tylko nieco odmienne od chińskich pałeczek, .
W turystycznej konferencji uczestniczyło zdecydowanie więcej pań, nie przywykłych do operowania czymś podobnym do chińskich pałeczek. Zatem zamiast na tortowe pokrojone porcje, najpierw skusiły się na o wiele mniejsze leżące oddzielnie na podstawkach tortowe babeczki.
Skonsumowanie babeczek koloru białego o smaku jabłkowym na kruchej podstawie jeszcze w miarę było możliwe bez użycia drewnianego mieszadełka. Gorzej było z babeczką koloru czerwonego o smaku truskawkowym, gdyż nie miała kruchego spodu. Mieszadełko niczym chińska pałeczka okazało się bardzo przydatne. Chociaż odpowiednie nałożenie nań choćby małej porcji też nie było takie łatwe.
Prezes GOT Łukasz Wysocki dostrzegając, że wzięcie mają jedynie słodkie babeczki, nawoływał konferencyjnych gości, aby jednak śmiało częstowali się krojonym przez niego na porcje tortem o smaku czekoladowym.
Jako jeden z pierwszych, aby gospodarzowi konferencji zrobić przyjemność, na ekwilibrystyczną pałeczkową konsumpcję czekoladowego tortu zdecydował się Grzegorz Mahring, nadworny fotoreporter Urzędu Miasta Gdańsk z portalu gdansk.pl
W czteroosobowej grupce konsumpcja tortu przy użyciu cienkiego patyczka powodowała wiele komentarzy. Najbardziej doświadczeni w branży turystycznej tłumaczyli gościom przybyłym spoza obecnego województwa pomorskiego, że to już prawie 35 lat temu dawne województwo gdańskie oficjalnie zapoczątkowało współpracę z chińskim Szanghajem  A teraz podczas ogólnopolskiej konferencji turystycznej mamy tego pokłosie.  
Osoby konsumujące tort przy okrągłym stoliku w pojedynkę, nie były skrępowane innymi osobami i pomagały sobie palcami. A te słodkości cukierni UMAM powstają według tradycyjnych receptur, ale serwowane są chyba w zbyt nowoczesnym, twórczym wydaniu.
Przy około 400 uczestnikach jubileuszowej X edycji konferencji pn. Nowe Trendy w Turystyce, jubileuszowy tort został cały rozkrojony i zjedzony. Główny krojczy Łukasz Wysocki, prezes Zarządu Gdańskiej Organizacji Turystycznej, mógł wreszcie odetchnąć i pójść do łazienki aby obmyć oblepione tortem dłonie.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz