wtorek, 13 lutego 2018

Nowi pomorscy dziedzice kulinarni


Dziesięciu nowych członków z Pomorza dołączyło 13 lutego 2018 r.. do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Są wśród nich m.in. restauracje z Sopotu, browar z Kościerzyny i gospodarstwa rolne oraz agroturystyczne produkujące tradycyjną żywność.
Do sieci utworzonej 10 lat temu w Szwecji, jednoczącej lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów, należy 45 regionów europejskich w tym 10 polskich województw: dolnośląskie, kujawsko-pomorskie, małopolskie, mazowieckie, opolskie, pomorskie, świętokrzyskie, zachodniopomorskie, warmińsko-mazurskie i wielkopolskie. 
Do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego dołączyli wytwórcy takich produktów, jak śledzie na wiele różnych sposobów, pierogów czy tradycyjnych wypieków. Są też: piwowarzy, serowarzy i właściciele gospodarstw agroturystycznych serwujących dania regionalne i ryby z własnego połowu.
Lista podmiotów, które 13 lutego 2018 r. otrzymały certyfikaty Dziedzictwa Kulinarnego, a wręczał je wicemarszałek Krzysztof Trawicki:
Fishparty Manufaktura Kazimiera Świątek, Niestkowo 14, 76-270 Ustka.
Capuccino Cafe, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot
Sopocki Młyn – restauracja, aleja Niepodległości 899, 81-861 Sopot
Gospodarstwo rolne Óma Mariusz Mierzejewski, ul. Zatokowa 17, 83-333 Chmielno
Zen-Jedz Zdrowo Zenon Szymański, Karwieńskie Błoto Pierwsze, ul. Słoneczna 11, 84-105 Karwia
Radostowskie Rarytasy, ul. Dworcowa 11, 83-120 Radostowo
Elżbieta i Ryszard Szczukowscy Gospodarstwo Rolne, ul. Pawlicka 3, Rakowiec, 82-500 Kwidzyn.
Stary Browar Kościerzyna sp. z o.o., ul. Słodowa 3, 83-400 Kościerzyna
Zajazd Borowa Ciotka Kaszubska Bajka Maciej Gostomski, Skoczkowo 7, 83-424 Lipusz.
Uczestnicy imprezy mogli się poczęstować smacznymi wyrobami Zajazdu Borowa Ciotka Kaszubska Bajka. Ryby były wyśmienite.
Jako dziesiąty certyfikat Pomorskiego Dziedzictwa Kulinarnego otrzymał Zajazd Ostoja, Małgorzata Lenio, Sporysz 8, 77-304 Rzeczenica, która niestety nie dojechała do Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego, zaś wszyscy goście z ochotą próbowali wyrobów wędliniarskich innego Zajazdu Borowa Ciotka Kaszubska Bajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz