Pizza,
makarony, spaghetti, parmezan i wina, to kulinarne włoskie specjały.
To dla nich też coraz więcej Polaków wybiera Włochy jako kraj
wypoczynku. W 2017 roku, w porównaniu z ubiegłym, zanotowano aż 20
proc. wzrost naszych rodzimych wyjazdów turystycznych do kraju
Dantego
i Leonarda da Vinci. Z tego też również względu zaplanowano
otworzenie w 2018 roku włoskiego biura informacji turystycznej w
Warszawie.
Włosi
byli bardzo widoczni na jubileuszowych 25. Międzynarodowych Targach
Turystycznych TT Warsaw, które odbyły się pod koniec listopada
2017 w Pałacu Kultury i Nauki. Swoje oferty wyjazdowe prezentowało
ponad 12 touroperatorów, wiele hoteli i regionalnych organizacji
turystycznych.
TT
Warsaw to przecież jedne z największych targów turystycznych w
Europie Środkowo-Wschodniej, organizowane nieprzerwanie od 1993
roku. W jubileuszowej 25. edycji udział brało blisko 500 wystawców
z ponad 50 krajów 5 kontynentów.
Jedną
z największych i najbardziej okazałych prezentację miał włoski
region Emillia Romagna, którego stolicą jest Bolonia.
Liczni
targowi goście otrzymali nie tylko wyczerpujące informacje
dotyczące atrakcji turystycznych, spędzania wolnego czasu i
noclegów, ale także mogli spróbować specjałów przygotowanych
przez włoskiego pizzaiolo.
Na
specjalnej konferencji Giovanni
Bastianelli, dyrektor
generalny Narodowego Biura Turystycznego zachęcał do odwiedzenia
Włoch, a w szczególności regionu Emilia Romagna. Do regionu
będącego siłą napędową światowej turystyki. Do Włoch, państwa
stanowiącego dziedzictwo starożytnej kultury i o niepowtarzającym
się krajobrazie. Z badań wynika, że 24 proc. nie europejczyków
wybiera właśnie Włochy za miejsce do spędzenia wakacji. Istotnym
magnesem jest też włoska kuchnia.
Andrea
Corsini
- Minister Regionu ds. Turystyki i Handlu zaprezentował walory
Emilia Romagna, które z pewnością przekonają wielu Polaków do
spędzenia wakacji w tym regionie.
Turystyka
w ogólnym budżecie stanowi aż 12 proc. dochodu tego regionu. W
ostatnich latach sporo nowości wprowadzono z myślą o turystach.
Jedną
z największych atrakcji jest historyczny szlak „The cities of art”
obejmujący zabytkowe miasta wpisane na listę światowego
dziedzictwa UESCO. Należą do nich m.in. Bolonia, Modena, Ferrara i
Parma.
Emilia
Romagna ma także coś dla fanów motoryzacji. To
właśnie tutaj produkowane są legendarne marki takie jak Ferrari,
Maserati, Lamborghini czy Ducati. Tutaj urodził się także Enzo
Ferrari. Muzeum
jego imienia, odwiedza ponad 200 tys. osób rocznie. Fani motoryzacji
mogą zwiedzać dom rodzinny założyciela legendarnej marki oraz
warsztat jego ojca. W regionie znajduje się aż 14 muzeów
poświęconych branży motoryzacyjnej. Oprócz
fabryk, region oferuje wiele imprez i atrakcji dla miłośników
sportu samochodowego. Niedaleko
miasta Imola jest słynny tor formuły
F1 - Enzo e Dino Ferrari.
Po
trudach zwiedzania można wypocząć nad Adriatykiem. Jest to
wyjątkowe miejsce nie tylko do uprawiania sportów wodnych, ale
także relaksu na plażach w pobliżu Ravenny, Bellaria-Igea Marina
czy Rimini.
Nieodłącznym
elementem każdej podróży jest poznanie lokalnych smaków. To
właśnie tutaj powstaje jeden z najbardziej znanych włoskich serów
– parmezan (Parmigiano-Reggiano). Nadaje się do bezpośredniej
konsumpcji oraz do pizzy, zapiekanek i spaghetti. W
serowej stolicy regionu, Reggio Emilia, można zobaczyć jak powstaje
parmezan, którego wytworzenie zajmuje aż... 36 miesięcy. Nie mniej
słynnym lokalnym produktem jest tradycyjny ocet balsamiczny z
Modeny, którego najlepsze odmiany dojrzewają w drewnianych beczkach
przez co najmniej 12 lat.
Do
Bolonii, stolicy Emilia-Romagna, są bezpośrednie połączenia
lotnicze z Warszawy, Krakowa, Wrocławia i Katowic. W 2018 zostanie
uruchomione linia z Warszawy do Rimini.
Tekst:
Włodzimierz Amerski, Wojciech Choina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz