Wyhodowane
w Ogrodnictwie Lawenda w Gdańsku ozdobne kwiaty jadalne trafiają do różnych
miast Polski. Tym razem zamówił je Inowrocław. Ciekawe w jakim celu?
Jak się okazało, trafiły one do spiżarni plenerowej
kuchni Master Team, usytuowanej tuż przy muszli koncertowej w Parku Solankowym
w Inowrocławiu.
W
spiżarni czekały ponadto do zastosowania w konkursowych daniach: basmati, borówki, brie, feta, kiełki różnorakie, kuskus, maliny, mascarpone, migdały, mozzarella,
ogórki, pierś kurczaka, pomidory, rodzynki, roszponka, rukola, rzodkiewki, sałaty lodowe i masłowe, serek homogenizowany, twaróg, winogrona jasne i ciemne, zioła, truskawki i mnóstwo dodatków o słodkiej nucie smakowej oraz
innych smakowitości.
Inowrocław
po raz trzeci zorganizował w plenerowej scenerii współzawodnictwo dla adeptów
sztuki kulinarnej w wieku 8-16 lat.
Kto był
najlepszy spośród ośmiu startujących zespołów? Które dania zachwyciły jurorów?
Zastosowanie
składników tematycznych, czystość kompozycyjna, kreatywność, smak i aromat
potrawy, a ponadto organizacja stanowiska pracy– na te kryteria zwracało uwagę
jury w składzie – Andrzej Germaziński, znakomity kucharz, szef
kuchni Jaśminowego Gaju, chodząca reklama zdrowego stylu życia Katarzyna Buszkiewicz – dietetyk i właściciel
poradni dietetycznej ,,Apetyt na zdrowie”, instruktor fitness, również
wieloletni nauczyciel inowrocławskiego Gastronomika oraz Artur Mikołajczak, nauczyciel przedmiotów
gastronomicznych i zarazem dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2. Inny
słowy kulinarne „Ich Troje”.
Wygrały reprezentacje (na powyższym zdjęciu od lewej) SP 4 i SP 16, które przez najbliższy rok używać będą tytułu KULINARNY MASTER TEAM 2017. W
nagrodę wręczono czeki wartości po 400 zł oraz kulinarne i podróżnicze książki.
Startowały
trzyosobowe reprezentacje ośmiu inowrocławskich szkół podstawowych i gimnazjalnych
oraz świetlic miejskich konkurowały w pomysłowości, udowadniając
jednocześnie, że w ciągu 50 minut można przygotować trzy porcje kulinarnych wariacji
na temat sałatek, tyleż samo deserów, bazujących na naleśnikach, nie
znając uprzednio składników i czyniąc to na oczach zgromadzonej publiczności.
Uczestnicy
konkursu Kulinarny Master Team, przygotowanego przez Kujawskie Centrum
Kultury i Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Genowefy Jaworskiej,
nie ustają w udowadnianiu swojej kreatywności i kulinarnej sprawności już
od 2015 roku. Naleśnik złożony jak chusteczka, umiejętnie zrolowany lub też w
formie kornetu. Jakiż to problem? I jeszcze bratek do tego. Po prostu voila i
smacznego.
Trzy Martyny – Wojdylak, Gaczkowska, Łukomska, czyli reprezentacja Szkoły
Podstawowej nr 4, triumfatorów z 2015 roku, bardzo skutecznie walczyła o tegoroczny
kulinarny laur.
Zwycięska
sałatka SP nr 4.
Deser przyrządzony
przez reprezentantki SP 4.
Tytuł
Kulinarny Master Team 2017 powędrował też do reprezentacji „szesnastki”.
Za stołem stanęły ubiegłoroczne zwyciężczynie – Zuzanna Kierstan, Oliwia
Pietrzak i Julia Żurawska.
Tak wyglądała
sałatka przygotowana przez uczennice SP 16 w Inowrocławiu.
Na
powyższym zdjęciu deser przyrządzony przez reprezentantki SP 16.
Jury
wyróżniło Gimnazjum nr 3. Owiane tajemnicą przepisy Mateusza Bolewickiego, Zuzanny
Kuś i Leny Saskowskiej, czyli
ekipy z Gimnazjum 3 zaskoczyły jurorów.
Sałatka
reprezentacji Gimnazjum nr 3.
Deser
Gimnazjum nr 3 w Inowrocławiu.
Reprezentacja
wyróżnionej SP 9, to trzy uczennice – Natalia Chytrowska, Klaudia
Popielarz i Małgorzata Zawadzka, które już od pierwszej edycji
udowodniły, że i tym razem odpowiedni podział pracy i doświadczenie zrobiły
swoje.
Deser SP
9 przyozdobiony jadalnymi kwiatami ozdobnymi wyhodowanymi w Gdańsku przez Ogrodnictwo Lawenda.
Do
kulinarnego konkursu ocenianego przez jury przystąpiły Szkoły Podstawowe nr 4, 9, 11, 16 i Integracyjna, Gimnazjum nr 3,
Świetlice Miejskie Ośrodka Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Uzależnień i po raz pierwszy wybrana spośród
publiczności tak zwana dzika drużyna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz