Zagospodarowywanie Wyspy Spichrzów
w Gdańsku znacznie poprawiło wizerunek przyległych terenów. Można
w ładnie urządzonych ulicznych lokalach gastronomicznych coś zjeść i się napić.
Można też obejrzeć duże plansze wizualizujące powstające na
wyspie obiekty budowlane, jak hotele, restauracje i apartamenty.
Jedna z plansz reklamuje też Bank Ochrony Środowiska, który
partycypuje w tym wielkim inwestycyjnym przedsięwzięciu.
Statki Żeglugi Gdańskiej już
niebawem zaczną przewozić jeszcze więcej pasażerów, gdyż po 72
powojennych latach marazmu, wreszcie na naszych oczach ożywa Wyspa
Spichrzów.
Po części oficjalnej, tj.
uroczystości powieszenia wiechy na pierwszym gotowym w stanie
surowym budynku, na wreszcie zagospodarowywanej Wyspie Spichrzów w
Gdańsku, zaśpiewała operowo w części artystycznej Julia
Karlova-Suracka z Kazachstanu.
W inwestycyjnym przeszklonym pawilonie
na dużej makiecie można dokładnie się przyjrzeć, jakie i w
którym miejscu powstają budynki nawiązujące do średniowiecznej
świetności tej części handlowej Gdańska. Wyjaśnień o nowych
inwestycjach Teresie Blacharskiej, skarbniczce Miasta Gdańska
udziela Andrzej Duch, dyrektor Wydziału Urbanistyki i
Architektury Urzędu Miasta.
Do tego inwestycyjnego pawilonu na
okolicznościowy poczęstunek zaproszono licznych gości
uczestniczących w wiechowej uroczystości.
Przeważały przystawki i zakąski na
zimno, podane w plastikowych różnego formatu i koloru plastikowych
foremkach.
Wśród licznych przystawek i przekąsek
wyróżniał się firmowy półmisek z wyrobami wędliniarskimi Zakładów
Mięsnych Zbigniewa Nowaka, który jako pierwszy ruszył z
zabudową Wyspy Spichrzów i już postawił w stanie surowym okazały
hotel Deo Plaza z 368 pokojami dla około 780 gości. Jego firmy
kiełbasa metka i kabanosy istotnie smakowały wybornie.
Na stoliku obleganym przez
przedstawicieli mediów najczęściej pojawiały się małe porcje
pasztetu, bo z dodatkiem chyba jagody amerykańskiej były
wyśmienite.
To co zauważyliśmy, największym
jednak wzięciem cieszyła się mozzarella połączona z kawałkiem
pomidora i okraszona oliwką. Uroczystość powieszenia pierwszej
wiechy na Wyspie Spichrzów odbywała się w piątek 8 września 2017
roku, więc wielu chrześcijan tego dnia tygodnia nie jada potraw
mięsnych.
Uwzględniając piątkowy post mięsny,
były też oferowane kolorowo przyozdobione owocami rybne rolady.
Katering na wiechową uroczystość
przygotowała gdańska Restauracja Amber Side i wśród kilku zakąsek
była też taka ostra w smaku, doskonale pasująca pod jakiś dobry
trunek.
Trunki były różne i można było się
w nie zaopatrzyć w barze obsługiwanym przez dwie młode barmanki i
ich jednego rówieśnika. Czerwone wino wytrawne było produkcji
francuskiej, a białe hiszpańskiej. Do ostrych zakąsek pasowała
jednak szkocka whiski z lodem
Kto się w porę zreflektował i miał
jeszcze na tyle miejsca, mógł też skosztować przepysznych
słodyczy, popijając dobrą kawą, herbatą lub sokami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz