niedziela, 10 września 2017

Firmowa metka i kabanosy Nowaka na Wyspie Spichrzów


Zagospodarowywanie Wyspy Spichrzów w Gdańsku znacznie poprawiło wizerunek przyległych terenów. Można w ładnie urządzonych ulicznych lokalach gastronomicznych coś zjeść i się napić. Można też obejrzeć duże plansze wizualizujące powstające na wyspie obiekty budowlane, jak hotele, restauracje i apartamenty. Jedna z plansz reklamuje też Bank Ochrony Środowiska, który partycypuje w tym wielkim inwestycyjnym przedsięwzięciu.
Statki Żeglugi Gdańskiej już niebawem zaczną przewozić jeszcze więcej pasażerów, gdyż po 72 powojennych latach marazmu, wreszcie na naszych oczach ożywa Wyspa Spichrzów.
Po części oficjalnej, tj. uroczystości powieszenia wiechy na pierwszym gotowym w stanie surowym budynku, na wreszcie zagospodarowywanej Wyspie Spichrzów w Gdańsku, zaśpiewała operowo w części artystycznej Julia Karlova-Suracka z Kazachstanu.
W inwestycyjnym przeszklonym pawilonie na dużej makiecie można dokładnie się przyjrzeć, jakie i w którym miejscu powstają budynki nawiązujące do średniowiecznej świetności tej części handlowej Gdańska. Wyjaśnień o nowych inwestycjach Teresie Blacharskiej, skarbniczce Miasta Gdańska udziela Andrzej Duch, dyrektor Wydziału Urbanistyki i Architektury Urzędu Miasta.
Do tego inwestycyjnego pawilonu na okolicznościowy poczęstunek zaproszono licznych gości uczestniczących w wiechowej uroczystości.
Przeważały przystawki i zakąski na zimno, podane w plastikowych różnego formatu i koloru plastikowych foremkach.
Wśród licznych przystawek i przekąsek wyróżniał się firmowy półmisek z wyrobami wędliniarskimi Zakładów Mięsnych Zbigniewa Nowaka, który jako pierwszy ruszył z zabudową Wyspy Spichrzów i już postawił w stanie surowym okazały hotel Deo Plaza z 368 pokojami dla około 780 gości. Jego firmy kiełbasa metka i kabanosy istotnie smakowały wybornie.
Na stoliku obleganym przez przedstawicieli mediów najczęściej pojawiały się małe porcje pasztetu, bo z dodatkiem chyba jagody amerykańskiej były wyśmienite.
To co zauważyliśmy, największym jednak wzięciem cieszyła się mozzarella połączona z kawałkiem pomidora i okraszona oliwką. Uroczystość powieszenia pierwszej wiechy na Wyspie Spichrzów odbywała się w piątek 8 września 2017 roku, więc wielu chrześcijan tego dnia tygodnia nie jada potraw mięsnych.
Uwzględniając piątkowy post mięsny, były też oferowane kolorowo przyozdobione owocami rybne rolady.

Katering na wiechową uroczystość przygotowała gdańska Restauracja Amber Side i wśród kilku zakąsek była też taka ostra w smaku, doskonale pasująca pod jakiś dobry trunek.
Trunki były różne i można było się w nie zaopatrzyć w barze obsługiwanym przez dwie młode barmanki i ich jednego rówieśnika. Czerwone wino wytrawne było produkcji francuskiej, a białe hiszpańskiej. Do ostrych zakąsek pasowała jednak szkocka whiski z lodem
Kto się w porę zreflektował i miał jeszcze na tyle miejsca, mógł też skosztować przepysznych słodyczy, popijając dobrą kawą, herbatą lub sokami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz