piątek, 22 września 2017

Siedemdziesiąt lat ZSGH to nie grzech...

W podskokach przybywano w piątek 22 września 2017 na obchody jubileuszu 70-lecia Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy AL. Legionów 7 w Gdańsku Wrzeszczu.
Do trzech hal tenisowych należących do firmy Don Balon, a będących w dyspozycji szkoły, przybyło ponad 500 zaproszonych gości, nauczycieli, pracowników, absolwentów i sympatyków ZSGH.
Na wstępie uroczyście wprowadzono sztandar szkoły i wspólnie odśpiewano polski hymn państwowy.
Dyrektor ZSGH mgr Wiesława Bromber, przypomniała, że szkoła rozpoczęła działalność w 1947 roku, kiedy ówczesne władze oświatowe powołały do życia Publiczną Średnią Szkołę Gospodarczą wchodzącą w skład Publicznej Średniej Szkoły Zawodowej Nr 1 w Gdańsku. Wielokrotnie zmieniała nazwę oraz siedzibę. Początkowo mieściła się w Brzeźnie, następnie po pożarze budynku przeniesiono placówkę na Młyniska, po czym do Oliwy, a od 1958 do obecnej byłej koszarowej siedziby przy al. Legionów.
W okresie 70 lat szkoła wykształciła ponad 18 tysięcy absolwentów, z których wielu zasiliło placówki gastronomiczne i hotelarskie nie tylko z Pomorza, ale także w kraju i za granicą. Wielu z nich po latach od zakończenia nauki w ZSGH, spotkało się podczas obchodów jubileuszu szkoły.
W czasie uroczystości Piotr Kowalczuk, zastępca prezydenta ds. polityki społecznej wręczył dwóm nauczycielom ZSGH Nagrody Prezydenta Miasta Gdańska.
Wielu gości uczestniczących w uroczystościach jubileuszowych dowiedziało się, że obecnie w szkole są 33 oddziały, do zespołu szkół uczęszcza około 800 uczniów kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik kelner, kucharz. Szkoła Branżowa I Stopnia do klas pierwszych w bieżącym roku przyjęła 220 uczniów. W tym roku szkolnym otworzono klasę technik żywienia i usług gastronomicznych z językiem włoskim.
Jubileusz 70-lecia ZSGH był też sprzyjającym dla spojrzenia w przyszłość, podjęciu kolejnych zadań, wytyczeniu śmiałych celów, które przyczynią się do rozwoju szkoły. 
-Aktywnie współpracujemy również z najlepszymi pracodawcami i przedsiębiorcami z regionu, tym samym umożliwiając naszym uczniom zdobycie cennych umiejętności, np. utworzyliśmy z Grupą Dobry Hotel, klasę patronacką w zawodzie technik hotelarstwa – powiedziała dyrektor Wiesława Bromber.
W trakcie uroczystości jubileuszowych dyrektor ZSGH Wiesława Bromber podpisała dwie umowy patronackie, pierwszą z Grupą Orbis, w osobie dyrektor Sylwią Maślak, na powyższym zdjęciu z prawej.
Drugą umowę patronacką podpisano z Rafałem Willichem, dyrektorem gdańskiego Qubus Hotel.
Miłym akcentem jubileuszowej uroczystości było wręczenie byłym pracownikom ZSGH po czerwonej róży i kartoniku pralin.
Dyrektorzy pozostałych szkół zawodowych w Gdańsku złożyli gratulacje Wiesławie Bromber,. dyrektor ZSGH przy ul. Legionów w Gdańsku Wrzeszczu.
Wśród absolwentów gdańskiego ZSGH są m.in.:  doc. dr Henryk Lewandowski - wykładowca pomorskich uczelni, prowadzący z żoną Małgorzatą Restaurację Gdańską, Mieczysław Robakowski - właściciel Restauracji Pod Łososiem, Ryszard Kokoszka - właściciel słynnego Cristalu we Wrzeszczu, Paweł Szydłowski - Prezes Hotelu Cafe Ferber, Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Marcin Bildziuk - Prezes Zarządu Stowarzyszenia Nowy Port Sztuki, Kazimierz i Liliana Gnieccy - właściciele Hotelu Gniecki, Zbigniew Motyka - właściciel restauracji Gold Town, Paweł Czerepacha - właściciel restauracji Nad Potokiem.
Z absolwentów, głos publicznie zabrał Piotr Dzik - Prezes Polskiej Izby Gospodarczej Restauratorów i Hotelarzy, Radny Miasta Gdańska, właściciel Restauracji Pierogarni u Dzika w Gdańsku. Jak powiedział zakręciła mu się łza w oku na wspomnienia z dawnych lat. Szkołę rozpoczął w 1972 roku i po 5,5 latach nauki już 45 lat pracuje w gastronomii. Też otrzymał różę i praliny.
Współwłaścicielce Piekarni Cukierni Szydłowski i Hotelu Szydłowski we Wrzeszczu Michalinie Szydłowskiej, już podczas części nieoficjalnej i kosztowaniu smaków Europy, powierzono trudne zadanie rozkrojenia aż trzech dużych tortów przygotowanych przez jej cukiernię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz