Wiem jakie
potrawy podbiły serca, podniebienia i żołądki jurorów podczas
Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa
Pomorskiego „Pomorskie Smaki". Konkurs to jedna z atrakcji
Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, który odbył się 17
czerwca 2018 przy Katedrze Oliwskiej.
* Najlepszy produkt w
kategorii „inne” - szpajza cytrynowa - Restauracja Gryfion w
Jastarni (na zdjęciu powyżej). Kosztowałem osobiście, znakomita!
* Najlepszy produkt
pochodzenia zwierzęcego - glómza kociewska - Radostowskie
Rarytasy,
* Najlepszy produkt pochodzenia roślinnego - ekologiczna konfitura wytrawna z czarnej porzeczki EP Anna Socha,
* Najlepszy napój kociewska herbata z lipy i bzu czarnego, Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lipami,
* Najlepszy produkt pochodzenia roślinnego - ekologiczna konfitura wytrawna z czarnej porzeczki EP Anna Socha,
* Najlepszy napój kociewska herbata z lipy i bzu czarnego, Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lipami,
* Najlepsza potrawa
morenka (sielawa) w sosie musztardowym w duszonej pokrzywie z puree z
pietruszki i dzikiego szczawiu, Restauracja Borowa Ciotka.
Zanim jurorzy
wybrali najsmaczniejsze z serwowanych dań, musieli spróbować wielu
rarytasów.
- Wybór był
naprawdę trudny, bo każda potrawa była smakowita, a każdy produkt
był wyjątkowy. Zdecydowanie warto podkreślić pomysłowość
producentów, którzy całymi garściami czerpią z kulinarnej
tradycji i z naturalnych bogactw pomorskiego regionu, ale nie boją
się także eksperymentować i tworzyć zupełnie nowe smaki - mówił
wicemarszałek Paweł Orłowski, który był jednym z jurorów w
konkursie.
Laureaci pierwszych
miejsc w każdej z kategorii, w tym i Piotr Lisakowski (na powyższym zdjęciu) z
Restauracja Gryfion w Jastarni (ten od szpajzy cytrynowej), otrzymali
nagrody finansowe wysokości po 1000 zł.
Natomiast
uczestnicy finału otrzymali nagrody za udział w wysokości po 400 zł. Na zdjęciu Halina Rogińska, wielka promotorka potraw z kaszubskiej żurawiny, właścicielka obiektu agroturystycznego Gościna w Kaliskach.
Impreza w Gdańsku
Oliwie to już XII edycja Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego.
Na terenie
przylegającym do katedry, specjały kuchni regionalnej
zaprezentowało ponad 50 wystawców m.in. lokalni producenci,
wytwórcy, stowarzyszenia, zrzeszenia rolników i koła gospodyń
wiejskich.
Na suto
zastawionych straganach serwowali przetwory z babcinej spiżarni,
ciasta, ryby i wyroby wędliniarskie.
Nie zabrakło przetworów z kaszubskiej truskawki, syropów, nalewek i piwa z lokalnych browarów.
Nie zabrakło przetworów z kaszubskiej truskawki, syropów, nalewek i piwa z lokalnych browarów.
Pomorskie Święto
Produktu Tradycyjnego, to znakomita okazja do poznania i spróbowania
specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie jest na
niej aż 178 wyrobów spożywczych zarejestrowanych przez pomorskich
wytwórców.
Daje to pomorskiemu regionowi czwarte miejsce w Polsce wśród 16 województw.
Daje to pomorskiemu regionowi czwarte miejsce w Polsce wśród 16 województw.
Tegoroczne
XII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego wzbogaciły m.in. występy
zespołu wokalno muzycznego z Paczewa, wsi kaszubskiej z powiatu kartuskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz