niedziela, 17 czerwca 2018

Laury dla kociewskiej glómzy i cytrynowej szpajzy

Wiem jakie potrawy podbiły serca, podniebienia i żołądki jurorów podczas Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki". Konkurs to jedna z atrakcji Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, który odbył się 17 czerwca 2018 przy Katedrze Oliwskiej.
* Najlepszy produkt w kategorii „inne” - szpajza cytrynowa - Restauracja Gryfion w Jastarni (na zdjęciu powyżej). Kosztowałem osobiście, znakomita!
* Najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego - glómza kociewska - Radostowskie Rarytasy,
* Najlepszy produkt pochodzenia roślinnego - ekologiczna konfitura wytrawna z czarnej porzeczki EP Anna Socha,
* Najlepszy napój kociewska herbata z lipy i bzu czarnego, €“ Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Lipami,

* Najlepsza potrawa morenka (sielawa) w sosie musztardowym w duszonej pokrzywie z puree z pietruszki i dzikiego szczawiu, Restauracja Borowa Ciotka.
Zanim jurorzy wybrali najsmaczniejsze z serwowanych dań, musieli spróbować wielu rarytasów.

- Wybór był naprawdę trudny, bo każda potrawa była smakowita, a każdy produkt był wyjątkowy. Zdecydowanie warto podkreślić pomysłowość producentów, którzy całymi garściami czerpią z kulinarnej tradycji i z naturalnych bogactw pomorskiego regionu, ale nie boją się także eksperymentować i tworzyć zupełnie nowe smaki - mówił wicemarszałek Paweł Orłowski, który był jednym z jurorów w konkursie.


Laureaci pierwszych miejsc w każdej z kategorii, w tym i Piotr Lisakowski (na powyższym zdjęciu) z Restauracja Gryfion w Jastarni (ten od szpajzy cytrynowej), otrzymali nagrody finansowe wysokości po 1000 zł.


Natomiast uczestnicy finału otrzymali nagrody za udział w wysokości po 400 zł. Na zdjęciu Halina Rogińska, wielka promotorka potraw z kaszubskiej żurawiny, właścicielka obiektu agroturystycznego Gościna w Kaliskach.


Impreza w Gdańsku Oliwie to już XII edycja Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego.

Na terenie przylegającym do katedry, specjały kuchni regionalnej zaprezentowało ponad 50 wystawców m.in. lokalni producenci, wytwórcy, stowarzyszenia, zrzeszenia rolników i koła gospodyń wiejskich.


Na suto zastawionych straganach serwowali przetwory z babcinej spiżarni, ciasta, ryby i wyroby wędliniarskie. 
Nie zabrakło przetworów z kaszubskiej truskawki, syropów, nalewek i piwa z lokalnych browarów.



Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego, to znakomita okazja do poznania i spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie jest na niej aż 178 wyrobów spożywczych zarejestrowanych przez pomorskich wytwórców.
Daje to pomorskiemu regionowi czwarte miejsce w Polsce wśród 16 województw.


Tegoroczne XII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego wzbogaciły m.in. występy zespołu wokalno muzycznego z Paczewa, wsi kaszubskiej z powiatu kartuskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz