Grabińska śliwa miała największe
wzięcie podczas uroczystej kolacji z okazji jubileuszowej gali
25-lecia Zakładów Mięsnych Nowak, jaka odbyła się w gdańskim
Amber Expo. Drewniana beczka z zawartością przedniego trunku stała
w pobliżu głównego wejścia na galową salę. To wejście było
wymówką dla wielu smakoszy śliwowicy, bo udając się do źródła,
twierdzili, że wychodzą na zewnątrz, aby się... nieco
przewietrzyć. Do stolików powracali coraz bardziej rozweseleni...
Z mocniejszych trunków, na ponad 70
okrągłych stołach, w specjalnych naczyniach z lodem chłodziły
się butelki wódki i białego wina. Oddzielnie też na każdym stole
stała butelka czerwonego wina.
Te stołowe trunki na życzenie
donosili i rozlewali kelnerzy. Największym jednak braniem cieszyła
się Grabińska śliwa.
Te wszystkie trunki znakomicie nadawały
się do zaserwowanych potraw, a umieszczonych w menu, którego spis w
kilku egzemplarzach znajdował się na każdym stole.
Pytali mnie znajomi, co takiego
ciekawego zaserwowano podczas uroczystej kolacji na jubileuszowej
gali rodzinnej firmy Nowaków? Otóż nadmieniam, że na początku
podano zimne przekąski, jak: Pierś z kurczaka nadziewana
szpinakiem, Filet ze śledzia w dwóch smakach, Łosoś z zalewy
miodowo-cytrynowej podawany w marynacie z oliwy, czerwonej cebuli i
zielonego pieprzu, Sezonowe sałaty, Pieczywo i masło.
W ramach szwedzkiego stołu było do
wyboru siedem rodzajów wyrobów z Zakładów Mięsnych Nowak, które
były też promowane na oddzielnym ozdobnym stoisku. Zupy to: Krem z
pieczonych pomidorów aromatyzowany bazylią, lub Żurek z białą
kiełbasą aromatyzowany borowikami i tartym chrzanem.
Galowi goście musieli nieco odczekać
zanim podano drugie dania, gdyż część oficjalna zakończyła się
o pół godziny wcześniej i kuchnia Restauracji Amber Side nie była
jeszcze gotowa na wystawienie gorących dań.
W końcu intensywnie zapachniało na
galowej sali, bo wniesiono kilka rodzai gorących dań, jak: Pieczony
dorsz serwowany na sosie porowo śmietanowym, Pierś z kurczaka
nadziewana suszonymi pomidorami, mozzarellą podawana na sosie
pistacjowym, Polędwiczka wieprzowa owinięta bekonem podawana na
sosie kurkowym, Fasolka szparagowa skropiona masłem czosnkowym,
Pieczone ziemniaki w aromacie ziół i czosnku, Surówka z marchwi i
selera, wiosenna sałata.
Zauważyłem, że tylko na jednym z
ponad 70 stołów ustawione były w wazonie okazałe kwiaty gladiole
dostarczone podczas trwania uroczystej kolacji przez rosłego posłańca.
Osoby zasiadające przy tym kwiatowym stole preferowały bufet
deserowy, a w nim: Jabłecznik z kruszonką, Tradycyjny sernik z
wiejskiego twarogu, Brownie i Mus owocowy z kremem waniliowym.
Został też podany jubileuszowy tort, ale to już oddzielny temat.
Oczywiście w dowolnej ilości były
napoje zimne i gorące, jak: kawa i herbata, napoje gazowane, soki
owocowe, no i woda mineralna.
Przy tak kalorycznych daniach i
trunkach, dających wiele sił, prawie 800 galowych gości tańczyło
niemal do białego rana.
Furorę zrobiły roztańczone panie,
które powiewały chorągiewkami z napisem: Detal dziękuje za
wspólne spędzonych 25 lat.
Uczestnicy jubileuszowej gali mieli możność porobienia sobie pamiątkowych fotek.
Podczas robienia sobie pamiątkowych zdjęć, najbardziej pomysłowe w doborze przebrań były panie.
Takie wspólne zdjęcie na tle logo firmy, w której się pracuje jest najbardziej cenne.
Tekst i zdjęcia: Włodzimierz
Amerski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz