Monika
Lewkowicz i Bartosz Krajewski z Zespołu Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, zajęli w kategorii deser
pierwsze miejsce na 13 dwuosobowych zespołów startujących w V
Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Literacka Kuchnia, rozegranym 23
października 2018 w Gdańsku Wrzeszczu.
Monika
Lewkowicz i Bartosz
Krajewski z Zespołu Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, na deser inspirowany książką
Karola Dickensa pt. "Dawid Copperfield", przygotowali kruche ciastko,
diplomat bazyliowy, galaretkę i żel malinowy oraz kawior cydrowy.
Trzecie
miejsce w tej deserowej kategorii uzyskali Krystian Kozłowski i
Krzysztof Rosner z Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Władysława
Reymonta ze Słupska. Inspirując się książką Bolesława Leśmiana
pt. "W malinowym chruśniaku", przygotowali ptysia z chantil waniliowym oraz malinami.
Ten
sam duet Krystian Kozłowski
i Krzysztof Rosner z
Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze
Słupska, zdobyli pierwsze miejsce w kategorii zakąski. Pod
inspiracją dzieła Adama Mickiewicza
"Pan Tadeusz", przygotowali consome grzybowe, ziemniaka i polędwiczki
wieprzowe.
Przyznam,
że jeszcze przed ogłoszeniem werdyktu przez fachowe jury, też
stawiałem na słupską wygraną (dwa dania te pierwsze z prawej).
Opiekunka słupskich zwycięzców w zakąskach i trzeciego miejsca w deserach - Elżbieta
Soroka była pod wrażeniem, że
trafnie wytypowałem. W końcu miałem przecież dziadka szefa kuchni
słynnej Restauracji Pod Kominkiem we Wrzeszczu.
Na koniec zrobiono wspólne pamiątkowe zdjęcie wszystkich uczestników V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Literacka Kuchnia, rozegranym 23 października 2018 w Gdańsku Wrzeszczu.
Na koniec zrobiono wspólne pamiątkowe zdjęcie wszystkich uczestników V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Literacka Kuchnia, rozegranym 23 października 2018 w Gdańsku Wrzeszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz