wtorek, 23 października 2018

Gdańsk najlepszy w deserze

Monika Lewkowicz i Bartosz Krajewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, zajęli w kategorii deser pierwsze miejsce na 13 dwuosobowych zespołów startujących w V Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Literacka Kuchnia, rozegranym 23 października 2018 w Gdańsku Wrzeszczu.
Monika Lewkowicz i Bartosz Krajewski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, na deser inspirowany książką Karola Dickensa pt. "Dawid Copperfield", przygotowali kruche ciastko, diplomat bazyliowy, galaretkę i żel malinowy oraz kawior cydrowy.
Trzecie miejsce w tej deserowej kategorii uzyskali Krystian Kozłowski i Krzysztof Rosner z Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska. Inspirując się książką Bolesława Leśmiana pt. "W malinowym chruśniaku", przygotowali ptysia z chantil waniliowym oraz malinami.
Ten sam duet Krystian Kozłowski i Krzysztof Rosner z Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska, zdobyli pierwsze miejsce w kategorii zakąski. Pod inspiracją dzieła Adama Mickiewicza "Pan Tadeusz", przygotowali consome grzybowe, ziemniaka i polędwiczki wieprzowe.
Przyznam, że jeszcze przed ogłoszeniem werdyktu przez fachowe jury, też stawiałem na słupską wygraną (dwa dania te pierwsze z prawej). Opiekunka słupskich zwycięzców w zakąskach i trzeciego miejsca w deserach - Elżbieta Soroka była pod wrażeniem, że trafnie wytypowałem. W końcu miałem przecież dziadka szefa kuchni słynnej Restauracji Pod Kominkiem we Wrzeszczu. 
Na koniec zrobiono wspólne pamiątkowe zdjęcie wszystkich uczestników  V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Literacka Kuchnia, rozegranym 23 października 2018 w Gdańsku Wrzeszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz