wtorek, 16 października 2018

Środki unijne na naukę konsumpcji eskalopków na stojąco...


Dwór Artusa w Gdańsku był 16 października 2018 miejscem międzynarodowej konferencji z udziałem Komisarz UE Elżbiety Bieńkowskiej. Był też miejscem kulinarnego obciachu dla rodzimych uczestników tejże konferencji.
Otóż podczas tej międzynarodowej konferencji był lunch i tylko miejscowi jej uczestnicy spożywali drugie danie z wykorzystaniem krzeseł w dużej sali gotyckiej Dworu Artusa. A to dlatego, bo nie nie potrafią jeść na stojąco, i nie było rozstawionych przenośnych stołów.
Tylko niektórym miejscowym gościom podczas posiłku lunchu udało się skorzystać z muzealnej ławeczki, a za stół posłużyły własne kolana.
Ogromną salę gotycką Dworu Artusa, należącego do Muzeum Gdańska, miejscowi uczestnicy międzynarodowej konferencji, przekształcili na tymczasową, prowizoryczną restaurację.
Co innego goście zagraniczni, bardziej obyci w świecie i uczestniczący w większej ilości takich konferencji. Oni w każdych warunkach nauczeni są jeść na stojąco.
Obok sali gotyckiej, w mniejszym pomieszczeniu Domu Ławy (gdzie wystawiono jedzenie), goście zagraniczni spożywali je na stojąco.
Tylko niektóre osoby skorzystały ze skrawka stołowego miejsca i nożem rozkroiły sobie podane na lunch wyłącznie spore plastry mięsa w sosie grzybowym. Bez noża ani rusz!

Katering - chyba w drodze przetargu - wygrała gdańska Restauracja Lobster, która plastry pieczonego mięsa określiła zamieszczonym opisem jako eskalopki. Zagraniczni goście widocznie opanowali technikę nadziewania takich eskalopków na widelec i ich obgryzania w podobny sposób, jak liże się lody na patyku.
Dwór Artusa chyba dość często jest wykorzystywany do celów konsumpcyjnych, bo napis ostrzega gości, iż "Zabrania się stawiania naczyń".
Współorganizatorem międzynarodowej konferencji był pomorski marszałek Mieczysław Struk, któremu być może uda się przekonać Komisarz EU Elżbietę Bieńkowską, aby pozyskać środki unijne na naukę rodaków konsumpcji takich mięsnych eskalopków na stojąco...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz