Gówna
nagroda Grand Prix w V
Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Literacka Kuchnia, przypadła
Magdalenie Frankowskiej i Dominice Bonikowskiej z Zespołu Szkół
Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni.
Magdalena
Frankowska i
Dominika
Bonikowska z
Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zdobyły również
dwa drugie miejsca w kategorii zakąsek i deserów inspirowanych
literaturą..
Gdynianki
zainspirowane powieścią
Julii Child pt.
Moje życie we Francji,
jako
zakąskę wykonały raviolo z riccottą, solą i kurkami, sos beurre
blane z masłem szałwiowym.
Na
deser Magdalena
Frankowska i
Dominika
Bonikowska podały do oceny przez fachowe jury białą czekoladę z
migdałem, winogronem i gruszką. Na trzynaście startujących szkół
gdynianki zajęły też dwa drugie miejsca w zakąskach i deserach.
Nad
przebiegiem V konkursu, w którym uczestniczyli reprezentanci 13 szkół,
czuwało profesjonalne jury szefów kuchni trójmiejskich restauracji, m.in.: degustacyjne, kucharskie,
cukiernicze i literackie. Pracom jury przewodniczyli Maciej
Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce oraz
Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy
Polskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz