wtorek, 23 października 2018

Kulinarne Grand Prix dla Gdyni


Gówna nagroda Grand Prix w V Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Literacka Kuchnia, przypadła Magdalenie Frankowskiej i Dominice Bonikowskiej z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni.
Magdalena Frankowska i Dominika Bonikowska z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni zdobyły również dwa drugie miejsca w kategorii zakąsek i deserów inspirowanych literaturą..
Gdynianki zainspirowane powieścią Julii Child pt. Moje życie we Francji, jako zakąskę wykonały raviolo z riccottą, solą i kurkami, sos beurre blane z masłem szałwiowym.
Na deser Magdalena Frankowska i Dominika Bonikowska podały do oceny przez fachowe jury białą czekoladę z migdałem, winogronem i gruszką. Na trzynaście startujących szkół gdynianki zajęły też dwa drugie miejsca w zakąskach i deserach.
Nad przebiegiem V konkursu, w którym uczestniczyli reprezentanci 13 szkół, czuwało profesjonalne jury szefów kuchni trójmiejskich restauracji, m.in.: degustacyjne, kucharskie, cukiernicze i literackie. Pracom jury przewodniczyli Maciej Dobrzyniecki - Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce oraz Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz