Po
raz drugi w życiu miałem okazję zjeść znakomicie przyrządzoną
ośmiornicę. Za pierwszym - pół roku temu w Wietnamie, a za drugim
- podczas pokazu kulinarnego w Zespole Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.
Pokaz
odbył się w ramach V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
Literacka Kuchnia, rozegranym 23 października 2018 w Gdańsku
Wrzeszczu. Ośmiornicę sprowadzoną z Nowej Zelandii, przygotowywał
na patelni Robert Antonowicz
z restauracji Patio Espanol przy ulicy Szerokiej w Gdańsku.
Kucharz
Robert Antonowicz z
restauracji Patio Espanol, przy asyście praktykantki i uczennicy z
gdańskiego ZSGH Emilii Roman,
oddzielnie przygotowywał też odpowiednie sosy do ośmiornicy i innych
dań z owoców morza, jak tapas czy paella.
Doborem
stosownych sosów do poszczególnych dań z owoców morza zajął się
Maciej Badźmiera,
szef kuchni restauracji Patio Espanol przy ulicy Szerokiej w Gdańsku.
Szef
kuchni przystrajał sosami owoce morza i opowiadał kulinarnej
młodzieży, że do jego restauracji co dwa tygodnie jest
sprowadzanych z Nowej Zelandii aż... 150 kg ośmiornic. Podczas
gotowania traci ona aż połowę swojej wagi. Cena porcji wynosi 45
zł, i nadal jest coraz więcej chętnych na oferowaną w menu ośmiornicę.
Maciej
Badźmiera, szef
kuchni restauracji Patio Espanol wyjaśniał, że ośmiornica po
ugotowaniu, nie może być zbyt miękka. Dodaje się do niej biały
ocet i wiele ziół, jak świeży rozmaryn, tymianek, bazylię i
koper. Najlepiej podawać ośmiornicę z wychłodzonym białym winem
wytrawnym.
Jak
powiedziałem, że taką ośmiornicę pół roku temu jadłem w
Wietnamie i cieszy się ona tam ogromnym wzięciem z uwagi na wzrost
potencji po jej konsumpcji, to od razu ustawiła się po nią
kolejka.
Ubaw
miały z tego dwie uczennice gdańskiego ZSGH, kilkumiesięczne
praktykantki w gdańskiej restauracji Patio Espanol Emilia
Roman i Patrycja
Kołędkowska. Bardzo
pochlebnie wypowiadali się o tych praktykantkach dwaj kucharze z tej
restauracji.
Podczas
mego 1,5 miesięcznego pobytu w Wietnamie przełamałem opór co do
owoców morza. Tam są to wykwintnie podawane dania. A jakie smaczne!
Owoce
morza, w tym ośmiornice, potencjalnie muszą działać korzystnie, bo jeśli w
1960 roku było 34,7 mln Wietnamczyków, to nastąpił ich prawie
trzykrotny wzrost do 94,6 mln w 2018 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz