Ptasie
mleczko z musem z mango zostało uznane za najlepszy deser podczas
finałowej rozgrywki III Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Literacka Kuchnia”. Odbył się on pod koniec października
2016 w Zespole Gastronomiczno-Hotelarskim w Gdańsku przy al.
Legionów w Gdańsku. W tym konkursie uczestniczyły 22 dwuosobowe
drużyny, w większości z województwa pomorskiego.
Pierwsze
miejsce w deserach, o czym już wspominałem, zajęli Rafał
Fusowski i
Maciej
Tarnowski
(na powyższym zdjęciu od lewej), pod opieką Urszuli
Kordyńskiej,
z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita
Roszczynialskiego z
Rumi
Dwaj
reprezentanci szkoły z Rumi, pod literackim natchnieniem książki
Katarzyny
Michalak
pt. "Kawiarenka
pod Różą",
startując w drugiej turze (2 razy po 11 zespołów) i oznaczeni numerem 9, przygotowali ptasie
mleczko z musem i mango. Musiało ono bardzo smakować 27-osobowemu
jury, skoro przyznano temu deserowi pierwsze miejsce.
Zastanowiło
mnie jednak, co sprawiło, że ptasie mleczko zostało uznane za najlepsze w
tak szacownym gronie renomowanych kucharzy i cukierników?
Autorka
książki tak opisuje swój deser wykonany z ptasiego mleczka. Chyba
nie ma osoby, która przynajmniej raz nie skosztowała ptasiego
mleczka. Ta wersja jest trochę inna, ale równie delikatna i
puszysta. Czekoladę zastąpiły kruche migdałowe ciasteczka, które
idealnie uzupełniają się z lekkim kremem.
Do
tego deseru potrzebujemy: 200 ml śmietanki kremówki (36 proc.), 2
płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach wody, 80 g
słodkiego mleka skondensowanego i kilka kruchych, maślanych
ciasteczek.
Dwaj
uczniowie z Rumi Rafał
Fusowski i
Maciej
Tarnowski, do sporządzenia musu wzięli 1 mango, 1 banan, pół
szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę wanilii.
Po obraniu mango i banana, dodali pozostałe składniki i je
zblendowali. Po czym przez około godzinę schłodzili i tym musem
udekorowali ptasie mleczko.
A
ptasie mleczko w ten sposób przygotowali, że do rondla wlali 250 ml
mleka i je zagotowali. Laskę wanilii przekroili na pół i
wyskrobali ziarenka. Do mleka dodali 250 ml śmietany kremówki,
ziarenka wanilii i przepołowioną laskę oraz rozpuszczoną w
gorącej wodzie żelatynę. Mieszali to przez około minutę. W ten
sposób przygotowane ptasie mleczko wyporcjowali i ochłodzili do
uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jakie
to wszystko proste, a jakie smaczne, skoro pokonało 21 konkursowych
konkurentów deserowych...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz