Pokaz
kuchni hiszpańskiej odbył się podczas finałowych
rozgrywek III Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka
Kuchnia”, jaki odbył się w Gdańsku Wrzeszczu.
Michał
Sieczkowski, właściciel
i szef kuchni Restauracji Mercado, wspierany przez uczniów Zespołu
Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku Wrzeszczu, w której
odbył się 27.10.2016 ów kulinarny konkurs, opowiedział i przygotował na
miejscu kilka typowo hiszpańskich dań.
W
pokazie i konsumpcji przygotowanych hiszpańskich dań uczestniczyły
opiekunki i nauczycielki z 22 szkół o profilu kulinarnym, biorącym
udział w ogólnopolskim konkursie.
Przyznam,
że mi najbardziej smakowały podpieczone kalmary z różnym
nadzieniem mięsnym.
W
obiegu były książki kulinarne z opisanymi daniami hiszpańskimi,
które uwieczniły aparatami biorące udział w pokazie nauczycielki.
W
pokazie wzięli udział uczniowie ze szkoły
gastronomiczno-hotelarskiej we Wrzeszczu, będący uczestnikami
unijnego projektu Erasmus plus pn. „Polski uczeń – hiszpański
staż”. Projekt został zrealizowany w Hiszpanii, przed letnimi
wakacjami 2016, z udziałem łącznie 34 uczniów.
Od
uczennicy Agnieszki
Mijas
(na powyższym zdjęciu) dowiedziałem się, że miesięczne praktyki
odbyły się głównie w restauracjach i hotelach na Grenadzie, na
południu Hiszpanii. Przyszli kucharze i cukiernicy mieli możliwość
zdobycia praktycznych umiejętności zawodowych, rozwinąć
kompetencje językowe, personalne oraz społeczne. Zostało to
potwierdzone odpowiednimi certyfikatami i dokumentami.
Podczas
ogólnopolskiego konkursu odbyły się też warsztaty pn, „Odczarować
czekoladę”. Spore zainteresowanie użytymi do produkcji czekolady
składnikami wykazał Piotr Sawczenko (na zdjęciu z lewej),
zastępca szefa kuchni Hotelu Mistral w Gniewinie, w którym
mieszkała ekipa hiszpańskich piłkarzy podczas UEFA Euro 2012.
Czekoladę
odczarowywał Paweł Górny, współwłaściciel cukierni
„100% czekolady”, który przygotował też czekoladowy tort z
owocami.
Jednak
nie tort, lecz czekoladowe praliny cieszyły się największym
zainteresowaniem uczestników pokazu.
Culinary
Excellence, to kreatywne gotowanie poprowadzone przez Łukasza
Miecznikowskiego, szefa kuchni w Hotelu Mercure Gdańsk Stare
Miasto.
W
kreatywnym gotowaniu uczestniczyła m.in. Monika Lewkowicz,
która fachowo opowiadała reporterowi Radia Gdańsk Maciejowi
Bąkowi o przygotowanych daniach z kaszy pęczak, owoców morza
czy łososia w różnej postaci. Daniach przechowywanych w nowego
rodzaju opakowaniach, tj. konserwowych puszkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz