środa, 25 kwietnia 2018

Dziesięciu wspaniałych kuchcików

Dziesięciu przyszłych szefów kuchni stanęło w szranki I Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „La cucina italiana”, rozegranego 24 kwietnia 2018 w gdańskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy al. Legionów 7 we Wrzeszczu. Uczestnicy konkursu na oddzielnych stanowiskach mieli za zadanie w ciągu 120 minut wykonać trzy porcje dania zasadniczego. Oceniało je profesjonalne jury techniczne oraz degustacyjne, a wszystko filmowała telewizja.
Przypomnę, iż pierwsze miejsce zajął Salvatore Guardi - uczeń włoskiej szkoły gastronomicznej z Palermo pod opieką Giovanni di Maria, i odebrali znakomite nagrody rzeczowe.
Drugie miejsce przypadło Kacprowi Serafińczukowi pod opieką Joanny Dubert ze szkoły będącej organizatorem konkursu.
Trzecie miejsce zdobył Aleksander Kopras pod opieką Tomasza Grzegorzewskiego z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 z Kościerzyny, którzy również odebrali okazałe nagrody rzeczowe.
Wyróżnienie przypadło Jakubowi Kuczkowskiemu z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, przygotowanemu przez Anitę Streich.
Tak się prezentuje na powyższym zdjęciu jego wyróżnione kulinarne dzieło.
Jakub Kuczkowski, reprezentant Torunia mile mnie zaskoczył, bo z doglądającą go komisją konkursową swobodnie rozmawiał w języku włoskim i angielskim.
Wyróżniony Jakub Kuczkowski z Torunia, przy znajomości kilku obcych języków z pewnością zrobi międzynarodową karierę zawodową.
W konkursie uczestniczyła tylko jedna przedstawicielka płci pięknej Michalina Stawiarska pod opieką Izabeli Sądeckiej z Zespołu Szkół im. Sandora Petofi z Ostródy.
Oto dzieło jedynej - należy przypuszczać - przyszłej szefowej kuchni Michaliny Stawiarskiej z Ostródy.
Dzieło kulinarne  Michaliny Stawiarskiej z Ostródy tez zostało docenione przez jury.
Do Gdańska na konkurs z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła Białego w Międzyborzu koło Wrocławia dotarł Hubert Masłowski.
Hubert Masłowski z Międzyborza pod opieką Jolanty Michałek przygotował powyższą potrawę, którą również obfotografował osobisty przybyły z ekipą fotograf.
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania reprezentował Mateusz Drożdżyński.
Poznaniak Mateusz Drożdżyński nawiązał do barw narodowych, zastosowując kolor biały i czerwony.
Zespół Szkół Ekonomicznych im. Ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie, godnie reprezentował Michał Rekowski pod opieką Joanny Lubińskiej.
Dlatego napisałem, że Michał Rekowski godnie reprezentował Tczew, bo jego kulinarne dzieło spośród pięciu oddanych głosów otrzymało dwa głosy w konkursie fotografów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz