Dziesięciu
przyszłych szefów kuchni stanęło w szranki I
Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „La cucina italiana”,
rozegranego 24 kwietnia 2018 w
gdańskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy al.
Legionów 7 we Wrzeszczu. Uczestnicy
konkursu na oddzielnych stanowiskach mieli za zadanie w ciągu 120
minut wykonać trzy porcje dania zasadniczego. Oceniało je
profesjonalne jury techniczne oraz degustacyjne, a wszystko filmowała
telewizja.
Przypomnę,
iż pierwsze miejsce zajął Salvatore
Guardi
- uczeń włoskiej szkoły gastronomicznej z Palermo pod opieką
Giovanni di Maria,
i odebrali znakomite nagrody rzeczowe.
Drugie
miejsce przypadło Kacprowi
Serafińczukowi
pod opieką Joanny
Dubert
ze szkoły będącej organizatorem konkursu.
Trzecie
miejsce zdobył Aleksander
Kopras
pod opieką Tomasza
Grzegorzewskiego
z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 z Kościerzyny, którzy również
odebrali okazałe nagrody rzeczowe.
Wyróżnienie
przypadło Jakubowi
Kuczkowskiemu z
Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu,
przygotowanemu przez Anitę
Streich.
Tak
się prezentuje na powyższym zdjęciu jego wyróżnione kulinarne
dzieło.
Jakub
Kuczkowski,
reprezentant Torunia mile mnie zaskoczył, bo z doglądającą go
komisją konkursową swobodnie rozmawiał w języku włoskim i
angielskim.
Wyróżniony Jakub Kuczkowski z Torunia, przy znajomości kilku obcych języków z pewnością zrobi międzynarodową karierę zawodową.
Wyróżniony Jakub Kuczkowski z Torunia, przy znajomości kilku obcych języków z pewnością zrobi międzynarodową karierę zawodową.
W
konkursie uczestniczyła tylko jedna przedstawicielka płci pięknej
Michalina Stawiarska
pod opieką Izabeli
Sądeckiej
z Zespołu Szkół im. Sandora Petofi z Ostródy.
Oto
dzieło jedynej - należy przypuszczać - przyszłej szefowej kuchni
Michaliny Stawiarskiej z Ostródy.
Dzieło kulinarne Michaliny Stawiarskiej z Ostródy tez zostało docenione przez jury.
Dzieło kulinarne Michaliny Stawiarskiej z Ostródy tez zostało docenione przez jury.
Do
Gdańska na konkurs z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła
Białego w Międzyborzu koło Wrocławia dotarł Hubert
Masłowski.
Hubert
Masłowski
z Międzyborza pod opieką Jolanty
Michałek
przygotował powyższą potrawę, którą również obfotografował
osobisty przybyły z ekipą fotograf.
Zespół
Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania
reprezentował Mateusz
Drożdżyński.
Poznaniak
Mateusz Drożdżyński nawiązał do barw narodowych, zastosowując kolor biały i czerwony.
Zespół
Szkół Ekonomicznych im. Ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie, godnie
reprezentował Michał
Rekowski
pod opieką Joanny
Lubińskiej.
Dlatego
napisałem, że Michał Rekowski godnie reprezentował Tczew, bo jego kulinarne dzieło
spośród pięciu oddanych głosów otrzymało dwa głosy w konkursie
fotografów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz