Gratulacje
należą się wszystkim uczestnikom I
Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „La cucina italiana”,
rozegranego 24 kwietnia 2018 w
gdańskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy al.
Legionów 7 we Wrzeszczu.
-
Celem konkursu jest promowanie i kultywowanie regionalnych i
tradycyjnych produktów kuchni włoskiej, a także rozwijanie
zawodowych zainteresowań uczniów, dokonywanie oceny własnych
umiejętności zawodowych i propagowanie różnorodności potraw oraz
tradycji kulinarnych – uzasadnia sens organizacji tego rodzaju
kulinarnej rywalizacji Wiesława
Bromber,
dyrektor ZSGH w Gdańsku.
To
pierwsza taka międzynarodowa impreza w Gdańsku mówiła Jolanta
Zawadzka-Giza
nauczycielka
języka włoskiego w gdańskiej szkole gastronomicznej. Przybył na
nią prof. Diago
Maggio,
dyrektor Szkoły Gastronomicznej w Palermo, do której uczęszcza
około trzy tysiące uczniów. Tym trzecim, a pierwszym z prawej na
zdjęciu jest doc. Giovani di Maria,
opiekun włoskiego laureata gdańskiego konkursu. Goście z Włoch
specjalnie przyjechali do Gdańska, aby omówić ściślejszą
współpracę z naszą szkołą gastronomiczną.
Grupowe
pamiątkowe zdjęcie włoscy goście zrobili sobie z uczennicami
klasy I B, które pod kierunkiem Anny
Czajki, na
zakończenie konkursu wykonały ciekawą scenkę kulinarną.
Scenka
gastronomiczna polegała na pantomimicznym odtworzeniu zamówienia
potrawy włoskiej w jednej z ulicznych restauracji.
Uczennice
klasy I B do tego stopnia zaangażowały się w odgrywane role, że
jedna z nich opuściła z tacy kryształowe kieliszki. Rozbiły się z hukiem, a
publika nagrodziła takie autentyczne aktorstwo gromkimi oklaskami.
Zamawiającą
włoską potrawę była zakochana w sobie para, nadzwyczaj wymagająca
wobec obsługi, która uwijała się jak w ukropie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz