wtorek, 24 kwietnia 2018

Włoskie makaroni w Gdańsku

Gratulacje należą się wszystkim uczestnikom I Międzynarodowego Konkursu Kulinarnego „La cucina italiana”, rozegranego 24 kwietnia 2018 w gdańskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy al. Legionów 7 we Wrzeszczu.
- Celem konkursu jest promowanie i kultywowanie regionalnych i tradycyjnych produktów kuchni włoskiej, a także rozwijanie zawodowych zainteresowań uczniów, dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych i propagowanie różnorodności potraw oraz tradycji kulinarnych – uzasadnia sens organizacji tego rodzaju kulinarnej rywalizacji Wiesława Bromber, dyrektor ZSGH w Gdańsku.
To pierwsza taka międzynarodowa impreza w Gdańsku mówiła Jolanta Zawadzka-Giza nauczycielka języka włoskiego w gdańskiej szkole gastronomicznej. Przybył na nią prof. Diago Maggio, dyrektor Szkoły Gastronomicznej w Palermo, do której uczęszcza około trzy tysiące uczniów. Tym trzecim, a pierwszym z prawej na zdjęciu jest doc. Giovani di Maria, opiekun włoskiego laureata gdańskiego konkursu. Goście z Włoch specjalnie przyjechali do Gdańska, aby omówić ściślejszą współpracę z naszą szkołą gastronomiczną.
Grupowe pamiątkowe zdjęcie włoscy goście zrobili sobie z uczennicami klasy I B, które pod kierunkiem Anny Czajki, na zakończenie konkursu wykonały ciekawą scenkę kulinarną.
Scenka gastronomiczna polegała na pantomimicznym odtworzeniu zamówienia potrawy włoskiej w jednej z ulicznych restauracji.
Uczennice klasy I B do tego stopnia zaangażowały się w odgrywane role, że jedna z nich opuściła z tacy kryształowe kieliszki. Rozbiły się z hukiem, a publika nagrodziła takie autentyczne aktorstwo gromkimi oklaskami.
Zamawiającą włoską potrawę była zakochana w sobie para, nadzwyczaj wymagająca wobec obsługi, która uwijała się jak w ukropie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz