Zmrożone
w salaterkach sałatki jarzynowe, nawiązujące do zimowej aury,
zaserwowano podczas wyboru Opiekunki Roku 2016, jaki się odbył 12
grudnia 2016 w nowym żłobku „Żagielek” przy ul.
Olsztyńskiej 12 na gdańskiej Zaspie Rozstaje. Odbyło się również
wręczenie nagród w konkursie plastycznym „Nasz dom-nasza
rodzina”, zatem zaproszonych gości było sporo.
Po
oficjalnych uroczystościach było około godziny 10, kiedy
wszystkich gości organizatorka konkursów Krystyna
Konieczny, dyrektor
Gdańskiego Zespołu Żłobków, zaprosiła obok do sali na
poczęstunek.
Podłużnie
ustawione stoły były w miarę ładnie przystrojone. Ale mimo pory
raczej jeszcze śniadaniowej znajdowały się na nich dania raczej
obiadowe. Oprócz rozmrażających się w pokojowym cieple półmisków
sałatkowych, były też chłodne ryby w sosie greckim i bardzo słone
śledzie w różnistej postaci, nawet koreczków połączonych z
żółtym serem. No był też na ciepło barszcz czerwony z
wysuszonymi pierożkami.
Pamiętam,
że w poprzednich takich konkursach odbywających się w
poszczególnych gdańskich żłobkach, to żłobkowe kuchnie
przygotowywały bardzo smaczny poczęstunek. Do dzisiaj też pamiętam
przepyszne dania jakie kilka lat tremu zaserwowały kucharki w Żłobku
nr 6 Koszałek Opałek przy ulicy Józefa Wassowskiego 7 we
Wrzeszczu, do którego za dzieciństwa prowadzali mnie rodzice.
W
żłobku „Żagielek” na Zaspie Rozstaje zamówiono firmę
cateringową, chyba o nazwie Dobre Smaki /?/, która - jak się
dowiedziałem - ma siedzibę w Gdańskim Inkubatorze
Przedsiębiorczości Starter. Przypuszczalnie w żłobku „Żagielek”
nie ma kuchni i dostarczane do niego jedzenie jest cateringowe.
Dobrze chociaż, że do tego żłobka nie chodzą moje wnuki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz