wtorek, 14 czerwca 2016

Gęś szmurowana najlepszą na Pomorzu


Restauracja Zielona Brama z Przywidza wygrała konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”.



Zwycięstwo zapewniła jej szmurowana gęś. Konkurs towarzyszył X Pomorskiemu Świętu Produktu Tradycyjnego.Tegoroczna edycja konkursu rozegrała się w dwóch kategoriach - potrawa oraz produkt. W pierwszej z nich rywalizowało 5 restauracji, w drugiej zaprezentowano 23 wyroby, m.in. ryby, wędliny, sery, syropy, nalewki i miody.



Celem konkursu jest zachęcenie restauracji i jej szefów do tego, aby chętniej wykorzystywali lokalne produkty i przygotowywali z nich tradycyjne pomorskie potrawy. To także okazja żeby – na fali mody na gotowanie – mieszkańcy województwa pomorskiego częściej sięgali po produkty, które mamy na wyciągnięcie ręki, a o których często zapomnieliśmy. Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego, któremu konkurs towarzyszył, ma również inny wymiar. Przypomina o wartościach, które związane są ideą slow-life.- Staramy się nie tylko zachować tradycje kulinarne naszego regionu i wspierać lokalnych producentów, ale zależy nam również, by ludzie czerpali codzienną przyjemność z jedzenia i bycia razem – podkreśla marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk.

Wszyscy, którzy w niedzielę 12 czerwca 2016 roku odwiedzili okolice katedry oliwskiej mieli okazję spróbować produktów tradycyjnych z województwa pomorskiego. Na Pomorskim Święcie Produktu Tradycyjnego stanęły stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Można było poznać smaki związane z regionem, żywność wytwarzaną wyłącznie w województwie pomorskim, według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur.

Nie zabrakło także słodkich deserów: rogalików z wiśniami, sznëki z glancã czy pùlwerkùcha, co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza lukrowaną drożdżówkę i ciasto proszkowe. Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywieźli również pierogi, chleb, twaróg czy wędliny. 
Święto  poprzedziła msza święta w intencji wszystkich osób zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.

Wyniki konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” :

kategoria "najlepsza potrawa" - Gęś szmurowana - Restauracja „Zielona Brama” Tomasz Szydzikowski, Patryk Złoch

kategoria produktu 
podkategoria "najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego" -  
Dziki łosoś bałtycki z warzywami- „Restauracja Gryfon” 
podkategoria "najlepszy produkt pochodzenia roślinnego" -  
Syrop z kwiatów czarnego bzu - Fungopol s.j. 
podkategoria "najlepszy napój" - Nalewka ze świętojonki 
(czerwonej porzeczki) - Agroturystyka Łapalice
podkategoria "inne produkty" - Miód leśny z Biernatki
Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko Barć 1954

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego – jak nas informuje Małgorzata Pisarewicz, rzecznik prasowy Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego - jest organizowane w ramach Planu Operacyjnego Jednostki regionalnej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla województwa pomorskiego na lata 2016-2017.

Zdjęcia: UMWP i Włodzimierz Amerski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz