Restauracja Zielona Brama z
Przywidza wygrała konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka
Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”.
Zwycięstwo zapewniła jej
szmurowana gęś. Konkurs towarzyszył X Pomorskiemu Świętu
Produktu Tradycyjnego.Tegoroczna edycja konkursu
rozegrała się w dwóch kategoriach - potrawa oraz produkt. W
pierwszej z nich rywalizowało 5 restauracji, w drugiej
zaprezentowano 23 wyroby, m.in. ryby, wędliny, sery, syropy, nalewki
i miody.
Celem konkursu jest zachęcenie
restauracji i jej szefów do tego, aby chętniej wykorzystywali
lokalne produkty i przygotowywali z nich tradycyjne pomorskie
potrawy. To także okazja żeby – na fali mody na gotowanie –
mieszkańcy województwa pomorskiego częściej sięgali po produkty,
które mamy na wyciągnięcie ręki, a o których często
zapomnieliśmy. Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego, któremu
konkurs towarzyszył, ma również inny wymiar. Przypomina o
wartościach, które związane są ideą slow-life.- Staramy się nie tylko zachować
tradycje kulinarne naszego regionu i wspierać lokalnych producentów,
ale zależy nam również, by ludzie czerpali codzienną przyjemność
z jedzenia i bycia razem – podkreśla marszałek województwa
pomorskiego Mieczysław Struk.
Wszyscy,
którzy w niedzielę 12 czerwca 2016 roku odwiedzili okolice katedry
oliwskiej mieli okazję spróbować produktów tradycyjnych z
województwa pomorskiego. Na Pomorskim Święcie Produktu
Tradycyjnego stanęły stoiska lokalnych wytwórców, stowarzyszeń,
spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Można było poznać smaki
związane z regionem, żywność wytwarzaną wyłącznie w
województwie pomorskim, według wieloletnich, tradycyjnych metod i
receptur.
Nie
zabrakło także słodkich deserów: rogalików z wiśniami, sznëki
z glancã czy pùlwerkùcha, co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego
oznacza lukrowaną drożdżówkę i ciasto proszkowe. Rolnicy z
Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywieźli również pierogi,
chleb, twaróg czy wędliny.
Święto
poprzedziła msza święta w intencji wszystkich osób
zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.
Wyniki
konkursu
kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego
„Pomorskie Smaki”
:
kategoria
"najlepsza potrawa" - Gęś
szmurowana - Restauracja
„Zielona Brama” Tomasz
Szydzikowski, Patryk Złoch
kategoria
produktu
podkategoria
"najlepszy produkt pochodzenia zwierzęcego"
-
Dziki
łosoś bałtycki
z warzywami- „Restauracja Gryfon”
podkategoria
"najlepszy produkt pochodzenia roślinnego" -
Syrop
z kwiatów czarnego bzu
- Fungopol s.j.
podkategoria
"najlepszy napój" - Nalewka
ze świętojonki
(czerwonej porzeczki)
- Agroturystyka Łapalice
podkategoria
"inne produkty" - Miód
leśny z Biernatki
-
Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie Eko Barć 1954
Pomorskie
Święto Produktu Tradycyjnego – jak nas informuje Małgorzata
Pisarewicz,
rzecznik prasowy Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego - jest
organizowane w ramach Planu Operacyjnego Jednostki regionalnej
Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla województwa pomorskiego na
lata 2016-2017.
Zdjęcia:
UMWP i Włodzimierz Amerski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz