Pierwsze
miejsce w deserach zajęli (na
powyższym zdjęciu od lewej) Rafał
Fusowski i
Maciej
Tarnowski,
pod opieką Urszuli
Kordyńskiej,
z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita
Roszczynialskiego z
Rumi.
Dwaj
reprezentanci szkoły z Rumi, pod literackim natchnieniem książki
Katarzyny
Michalak
pt. Kawiarenka
pod Różą,
przygotowali ptasie mleczko z musem i mango.
W
kategorii deserów trzecie miejsce zdobyły (na powyższym zdjęciu
od lewej) Adrianna
Skierniewska i Kamila
Formela z Zespołu
Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska.
To
od nich się dowiedziałem, że w dużej mierze zdobyty brąz
zawdzięczają ozdobnym jadalnym kwiatom, jakie na pół godziny
przed konkursem odebrały od Zofii
Zienkiewicz,
właścicielki Ogrodnictwa „Lawenda” w Gdańsku Oruni.
Pod
kulinarną opieką Aleksandra
Wiśniewskiego
i pod natchnieniem literatury książki Roalda
Dahla,
pt. Charlie
i fabryka czekolady, uczennice Zespołu Szkół
Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, wykonały „Czekoladową
symfonię Williego”.
Konkurs
był punktowany przez wieloosobowe jury w trzech kategoriach:
zakąski, deseru i znajomości literatury o treści związanej z
kulinariami.
-
Celem imprezy jest propagowanie czytelnictwa. Chcemy, by młodzież
zapoznała się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych
i by szukała inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki.
Nasz konkurs ma zachęcać do rozwijania umiejętności z zakresu
technologii gastronomicznej, jak również ma rozbudzać wrażliwość
estetyczną. Chcemy propagować ideę, że artystą można być
również w dziedzinie sztuki kulinarnej – mówili organizatorzy
konkursu. .
Adresatami
konkursu są uczniowie szkół ponadgimnazjalnych, klas o profilu
gastronomicznym, startujący w zespołach dwuosobowych, którzy
inspirując się literackimi opisami potraw, przygotowali zakąskę i
deser oraz słownie zaprezentowali swoje potrawy. Przewodniczącym
jury był Maciej
Dobrzyniecki,
Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce (na zdjęciu z prawej).
W
tym roku swoją nagrodę przyznało również jury z Wyższej Szkoły
Bankowej w Gdańsku, za design w gastronomii. Nagrody w wysokości po
500 zł otrzymali Dariusz
Serkis i Bartosz
Wiherek, z
Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać z
Gorzowa Wielkopolskiego.
Pod
opieką Piotra Kissona,
jako zakąskę przygotowali oni polędwicę /mus z dyni /proch z
pora/, fondant z ziemniaka /marynowana dynia/, pikle z szalotki
/burak i brukselka/, glass z tymiankiem.
A
na deser młodzi kucharze i cukiernicy z Gorzowa Wielkopolskiego
przygotowali zieloną magdalenkę (krem herbaciany). mus
jagodowo-malinowy (pianka), karmelizowaną gruszkę (puder owocowy) i
kawior z... herbaty.
Nad
przebiegiem konkursu czuwały trzy składy profesjonalnych jurorów:
degustacyjny, techniczny i literacki. W składzie jurorów z
dziedziny literackiej zasiadał Michał Turek, z gdańskiego
oddziału Radia Plus.
Zdjęcia:
Włodzimierz Amerski (mail: amerski49@wp.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz