Pomorskie
szkoły uczestniczyły w finałowych rozgrywkach III Ogólnopolskiego
Konkursu Kulinarnego „Literacka Kuchnia”.
Zespół
Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni - Magdalena
Frankiewicz i
Patryk Alicki, opiekun Bożena Demytruk. Jako ozdoby
swoich dań wykorzystali jadalne kwiaty i zioła pochodzące z Ogrodnictwa
„Lawenda” Zofii Zienkiewicz w Gdańsku Oruni.
Zakąska
uczennic z Gdyni, to - comber jagnięcy w towarzystwie galaretki z maślanki, puree z
kiszonego ogórka, marynowanej dyni i sosu z borowików. Literatura -
Patrick Süskind, „Pachnidło”.
Deser
gdyński - czekoladowe brownie z lawendą, rokietnikiem i słonym karmelem.
Literatura - Patrick Süskind „Pachnidło”.
Zespół
Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu z Lęborka - Tomasz
Cykman i Gabriela Płotka, opiekun Bożena
Zanewycz.
Zakąska
lęborskiego agrobiznesu, to - polędwiczka wieprzowa podana z karmelizowanymi marchewkami i puree
z groszku. Literatura - Ronald Dahl
„Charlie i fabryka czekolady”.
Deser
- czekoladowe browni z nutą pomarańczy, malin oraz mięty.
Literatura - J.R.R. Tolkien „Hobbit
czyli tam i z powrotem”.
Zespół
Szkół Agrobiznesu z Człuchowa - Monika Masalon i Daria
Piwowarska, opiekun Kinga Chmara.
Reprezentantkom
szkoły z Człuchowa za literaturę do zakąski i deseru posłużyła
książka Paulliny Simons pt. „Przepisy Tatiany”.
Egzamin
dla dwóch reprezentantek Agrobiznesu z Człuchowa przed jury był
bardzo dużym przeżyciem.
Zakąska uczennic z Człuchowa, to
- pstrąg na salsie z mango.
Deser
- ciasto dyniowe pod pierzynką.
Powiatowe
Centrum Edukacyjne – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im.
Eugeniusz Kwiatkowskiego z Lęborka - Agata Dziemiańczyk i
Dorota Cichoń, opiekun - Krystyna Wudniak-Styn.
Zakąska lęborska, to
- królik na miętowym kuskus z dekonstrukcją mizerji. Literatura -
Richard C. Morais. „Podróż na
sto stóp”.
Deser
lęborski, to - tarta z owocami z musem czekoladowo–marakujowym, kremem oraz
żelką truskawkową. Literatura - Richard C. Morais „Podróż
na sto stóp”.
Zespół
Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego z
Wejherowa - Anna Maszota i Andżelika Damps, opiekun
Justyna Dzięgielewska. Ich pracę ocenia juror Krzysztof Ilnicki, właściciel cukierni Umam we Wrzeszczu.
Obie
reprezentantki szkoły z Wejherowa, jedyne ubrane nie w białe, a kolorowe
uniformy, jako literaturą fachową posłużyły się książką
Frances Mayes, pt. „Pod słońcem
Toskanii”.
Zakąska
- przepiórka/koniak/ foie gras/ puree z
selera/marchew/masło/lawenda/pomidor wiśniowy/ groszek cukrowy/
redukcja balsamiczna.
Deser
- migdał/malina/czekolada/mascarpone/ beza/ gruszka/wino
Opiekunka
kolorowo ubranych dziewcząt szkoły z Wejherowa Justyna
Dzięgielewska,
absolwentka AWFiS Gdańsk, była judoczka, z podziwem patrzała na
wszystkie dania przygotowane podczas finałowych
rozgrywek III Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Literacka
Kuchnia”.
Zdjęcia:
Włodzimierz Amerski (amerski49@wp.pl)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz